Selecteer een pagina

Dementie:In Nederland hebben ruim 270.00 mensen dementie. Hiervan zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar, wonen 70.000 in intramurale instellingen en hebben 100.000 nog geen diagnose.

“Elk uur krijgen 5 personen dementie. (bron Alzheimer Nederland)”

 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziekten die de hersenen aantasten. De hersenen kunnen de informatie niet meer goed verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals een gesprek volgen, plannen maken en beslissingen nemen. Daarnaast komen vasculaire dementie, fronto-temporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van vergrijzing de komende jaren explosief stijgen. De komende 15 jaar zal het aantal mensen met dementie naar verwachting verdubbelen in Nederland, dus ook in onze regio. Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Op de ‘ranglijst doodsoorzaken op basis van sterfte’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat dementie op nummer 1 (www.volksgezondheidenzorg.nl).